Activiteiten (komende en reeds verstreken)

Komende Graaf Floris V avonden op de bekende plaats. Alle avonden zijn de leden welkom vanaf 20.00 uur. Gastvrouwen Henny, Sabine en Anneke schenken zelf de verse koffie ......

Aankondiging activiteiten in 2016

  • zondag 10 januari nieuwjaarsreceptie van 15:00 tot 17:30 uur
  • dinsdag 26 januari
  • dinsdag 23 februari
  • dinsdag 29 maart
  • dinsdag 26 april
  • dinsdag 31 mei
  • dinsdag 30 augustus
  • dinsdag 27 september
  • dinsdag 25 oktober
  • dinsdag 29 november

Terugblik Activiteiten in 2010

14 augustus Duivendag
Duivendag 14 augustus 2010 De animo voor de traditionele duivendag was dit jaar erg groot. Maar liefst 37 “geweren”moesten een plekje krijgen om te trachten de duiven te verschalken. Gelukkig waren er veel soosleden die hun jachtveld ter beschikking hebben gesteld zodat iedereen inderdaad een plek konden krijgen. Hartelijk dank daarvoor! Toen de blazers de dag hadden geopend kreeg eenieder een glaasje waar op de onderkant een nummer stond. Aan de hand daarvan konden we iedereen indelen en om ongeveer 12:00 uur kon ieder naar zijn toebedeelde stekje. Om 17:00 uur was het einde jacht en konden we het tableau opmaken, 138 duiven, wat kraaien en niet nader genoemd “spul” werd om 19:30 uur doodgeblazen waarna de barbecue kon beginnen. Niet alle jagers zijn tot schot gekomen maar ook dat is jacht, ze zitten niet aan een touwtje en ze komen ook niet op bestelling. Iedereen heeft het deze dag erg naar de zin gehad en genoten van de duivenjacht en de heerlijkheden van de barbecue. Heerlijke salades en heerlijk vlees. Nogmaals dank aan diegenen die hun veld ter beschikking hebben gesteld, dank aan Henny, Sabina en Henk die alles weer piekfijn hebben voorbereid en niet te vergeten Anneke en Reinier van Elderen die weer prima gastvrouw/heer waren. Ook dank aan de leden die achter de barbecue hebben gestaan en ook Marcel Dootjes en Wim van der Aar verdienen lof. De een voor het roken van duiven- en ganzenborst en de ander voor de duivenborsten op de barbecue. Eens te meer blijkt hieruit dat we het samen weer een gezellige dag hebben weten te maken. Ook Gerben Joustra, bij de grotere evenementen een vaste kracht, heeft als barman flink z’n best gedaan. Eind augustus start de sociëteit weer op en kunnen we de eerste ervaringen “op de eenden” met elkaar delen.

Maandag 17 mei Forelvissen
Forelvissen in de Berenkuil Een afslag te vroeg, een afslag te laat, toeristische routes naar de Berencampweg maar om 08:30 uur was iedereen toch aanwezig. Een bakje koffie, aas kopen, hengels huren (voor sommigen) en vissen maar. Het eerste uur werd er door de meesten al aardig gevangen hoewel de vliegvissers onder ons wel een voorsprongetje namen. Nu gaat het natuurlijk niet om de competitie maar om de gezelligheid en wat aan de haak slaan werkt wel stimulerend. Soms zat het “beet” hebben ook nog tegen omdat het haakje zover werd ingeslikt dat niets anders restte dan de vis te opereren. En dan nog moest soms de hengel worden omgeruild om dat het voorzien van een nieuw haakje een kunst is die niet iedereen machtig is. Eén onder ons overkwam dit vier maal zodat een oplossing werd gevonden: de vis aan de haak langs de kant meenemen tot iemand met een schepnet de vis aan de wal kon scheppen en met een speciaal doorvoor uitgerust tangetje het haakje zonder al te veel moeite uit de bek kon verwijderen. Om 16:15 uur was het einde vissen en werd er, zoals te doen gebruikelijk, tableau gemaakt. Van de honderd bestelde zalmforellen werden er in totaal 81 teruggevangen. Ook werd een karper gevangen en twee baarzen. De laatste drie werden weer teruggezet en de 81 zalmforellen werden verdeeld onder diegenen die wel een maaltje vis mee naar huis wilden nemen. Daarna nog gezellig even napraten, onder het genot van een hapje en een drankje waarna men huiswaarts ging. Het weer heeft deze dag aardig meegewerkt, een klein buitje tijdens lunchtijd maar verder zeer aangenaam om aan de waterkant te vertoeven. We moeten gaan inventariseren of de maandag voor deze activiteit de geschiktste dag is want wat meer deelname zou wel veel leuker zijn. Al met al kijken we terug op een leuke en gezellige dag. Rob Waage

9 januari Nieuwjaarsreceptie Graaf Floris V samen met WildBeheerEenheid Haarlemmermeer
Een druk bezochte receptie in een winterse omgeving. Veel leden van de WBE en van Jagerssocieteit Graaf Floris V maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar een gezond en voorspoedig 2010 toe te wensen. Voorzitter van de WBE, de heer Van Elderen, sprak de aanwezigen toe.

Activiteiten in 2009

4 oktober: Bezoek aan de Oostvaardersplassen en de jachthut van Cartouche in het Speuld.
Ons werd gevraagd een impressie te geven over het bezoek aan de Oostvaardersplassen en de jachthut in het Speuld, in het kader van het 50-jarige jubileum van de sociëteit Graaf Floris V. Jammer genoeg zonder Rob Waage, die door familieomstandigheden af moest zeggen. Vertrek was om 6.15 uur, wel vroeg, maar in goede stemming en in een heerlijke warme bus. De chauffeur kende de weg goed want in het donker reden we over smalle dijken en wegen, met maanlicht, door ons prachtige Hollandse landschap naar de Flevopolder. Bij aankomst werden we verwelkomd met koffie en een presentatie van het gebied. Daarna het veld in met twee bussen; een open bus (erg koud) voor de heren en Lena, en een dichte bus voor de andere dames, met een prima chauffeur Arjan Daalman. Wat we toen zagen was geweldig. Duizend konic paarden bij elkaar op korte afstand en voor de bus overstekend met, echt waar, het zonlicht erbij. We zagen en hoorden ook dichtbij honderden herten burlen. Waarom hebben deze herten zoveel keus? Verder veel vogels en helaas ook vossen, die aan een hert zaten te peuzelen omdat de dode dieren niet worden opgeruimd. Ook wordt hier, vanwege natuurbeheer, in de winter niet bijgevoerd. Na deze waarnemingen weer in de warme bus richting de jachthut van Cartouche oftewel Arnold van der Wal, voormalig hoofdredacteur van de Nederlandse jager. We werden verwelkomd door Kees van der Wal (de neef van), die ons het levensverhaal van Arnold, met zijn 7 honden en zijn grote liefde de natuur, vertelde. We kregen vervolgens een heerlijke verzorgde lunch met warme beenham van de plaatselijke slager, en door Sjoerd keurig gefileerd en omlijst met een drankje. Alles ’s morgens verzorgd door Yvonne en Gerard. Na dit gezellig samen zijn heeft Panneland het afscheidssignaal geblazen en zijn we weer huiswaarts gereden.
Bedankt Sjoerd en Sjoerd voor de geweldige organisatie.
Til en Riet Pelgrim, twee fans van Arnold.

18 mei Forel visdag te Nijkerk.
Nadat de deelnemende leden zich door de verwachte en onverwachte files hadden geworsteld, konden we iets later dan de bedoeling aan een zonnige visdag beginnen.De profs Ted D en Paul G wisten met hun vlieghengels al snel wat te vangen maar de hele ochtend was het voor de anderen matig.Onder de eerste vangsten zat een mossel met honger (nog lastig om je haakje terug te krijgen), een koolmeesjong dat zijn zwemles niet wist te overleven en de paal van een waterfontein in de vijver. Michiel J wist gelukkig zijn hengel weer los te krijgen zonder dat hij moest zwemmen.Twee leden vingen elkaars lijnen maar ook dat kwam vlot los.Ted wist heel knap met de vlieghengel drie keer een graskarper aan te slaan. Dat was niet de bedoeling maar hoe vertel je dat aan die vissen?Tot in de middag bleven de forellen niet erg bijtgraag.Willem vd A werd er bijna kriegelig van. Hij kreeg met moeite rond het middaguur een forel aan de vlieglijn. Hij haalde alleen met een schepnet zijn tweede vis eruit om vervolgens topscorer te worden met zeker 33 vissen. Dat dan wel weer met de hengel.Vooral de vliegvissers waren succesvol daarom ben ik met het schepnet aan hun kant gaan staan om te assisteren. Dat bleek niet echt nodig maar ik kon wel Willem's voorbeeld volgen door met het net mijn eerste vis te verschalken. Helaas bleef het daar voor mij bij. Met de hengel heb ik het met verschillende soorten aas geprobeerd maar ze wilde er niet aan.De andere deelnemers wisten gezamenlijk toch nog 74 vissen naar boven te halen zodat iedereen met een flinke maaltijd naar huis kon.Ter afsluiting werd het "wild" netjes uitgelegd en doodgeblazen. De hoornblazers waren daarbij heel mooi over alle vijvers te horen.Het is een aparte visdag geworden. Zo heb ik mogen leren dat ik geen hengelaar ben. Ik ben meer een opschepper.
Roy t W. (foto's: zie foto-album)

Activiteiten in 2008

21 december Kerstbijeenkomst Graaf Floris V.
Op zondag 21 december 2008, kwam de sociëteit Graaf Floris V bijeen, om alvast stil te staan bij het naderende Kerstfeest.
Na de Kerstdiners, die meestal nog midden in het jachtseizoen plaatsvonden, was het idee geboren, we doen iets op zondag!
Géén jachtdag, dus voor (bijna) iedereen een mogelijkheid om aanwezig te zijn.
Om de bijeenkomst een nog feestelijker tintje te geven, waren ook de partners van de leden uitgenodigd.
Helaas, moest Hans S zich excuseren, om de goede reden dat zijn Rietje jarig was. Het weerhield hem er echter niet van,
toch even zijn neus te laten zien. Hij had een geschenk bij zich, zoals dat onder de kerstboom past:
Twee mooie vlaggen voor Sociëteit Graaf Floris V met daarop de vermelding, dat de sociëteit in 2009, 50 jaar bestaat! Een reden voor een feestje?
De vlag is door de aanwezigen inmiddels bewonderd, maar zal met veel vertoon nogmaals, en dan officieel, worden aangeboden en ontvangen!
Jachthoornblazers hebben ook deze bijeenkomst weer met hun vrolijke muziek geopend, waarna een woordje van de voorzitter volgde.
Hij gaf aan blij te zijn dat zoveel mensen gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging.
Hij dankte gastheer en gastvrouw Reinier en Anneke voor de gastvrijheid en deed dit met een kleine attentie, dit keer voor Reinier,
daar Anneke in november al was verrast. Reinier nam de microfoon ook nog even ter hand, om uit te spreken,
dat hij de aanwezigheid van de gasten erg leuk vond.
Daarna vertelde hij een zeer eigentijds Kerstverhaal, dat door iedereen vrolijk werd aangehoord.
Tijdens het nuttigen van een drankje en een hapje was het goed verpozen in de mooi opgeknapte soos.
Ieder kon zijn (jacht)verhalen kwijt en was weer op de hoogte van elkaars wel en wee.
Men ging rond 18:00 uur uiteen met een welgemeend Gelukkig Kerstfeest en sprak de hoop uit elkaar te zien in 2009!

Maria J.

9 augustus: Graaf Floris V Duivendag in de Haarlemmermeer
Op zaterdag 9 augustus 2008, waren vele jagers naar de prachtige boerderij van Reinier en Anneke van Elderen gekomen voor de traditionele duivendag. Op deze gezellige en druk bezochte duivendag verzamelden de jagers zich -de meeste hadden hun vakantie erop zitten, en de verhalen kwamen los. Ons team jachthoornblazers opende en blies op traditionele wijze de Begroeting en een ieder was duidelijk benieuwd op welk veld hij of zij de snel vliegende duiven zou gaan schieten. Dit ging d.m.v. een speciale loting verzorgd door een van onze leden. Na de bekendmaking ging een ieder naar zijn of haar jachtveld. Het was een prachtige dag, de weergoden waren met ons en de duiven vlogen snel; iedereen had het zichtbaar naar zijn zin. Alle jagers brachten hun geschoten wild binnen en om 18.30 uur werd het tableau gelegd. Daarna, zoals het in jagerskringen hoort, werd het geschoten wild netjes dood geblazen. Ter afsluiting was er een grandioze BBQ met salades, verzorgd door onze eigen leden. En tot in de kleine uurtjes vloeide de drank rijkelijk door de kelen. Wij kunnen dan ook allen terug zien op een zeer geslaagde “Duivendag 2008”
Zie: fotoalbum Duivendag 2008.

Ferry D

14 juni: Graaf Floris wisselbokaal.
Zaterdag 14 juni jl. was het zover. Een groot aantal leden van onze sociëteit was afgereisd naar Lienden in de Betuwe om mee te dingen naar de Graaf Floris wisselbokaal. Kleiduivenschieten, een goede oefening voor de jacht. Als je daar ook nog een leuke wedstrijd van kan maken is het helemaal top. Je gaat vroeg weg en je denkt dan dat je de eerste bent. Mooi mis hoor, er zijn er altijd, die nog eerder weggaan en aankomen. De wedstrijd zou om 10.00 uur beginnen, dus er was ruim de tijd voor een praatje en een bakkie met iedereen. Het plan was om vier groepen te maken, maar door de indeling van de banen eindigden we in twee groepen op een schietbaan. Dat mocht de pret niet drukken. Sjoerd deelde ons in en waar hij rekening mee hield weet ik nog niet. Vervolgens kregen we op de compact-baan alle mogelijke kleiduiven gepresenteerd. Hoge, lage, afgaande, inkomende, linkse, rechtse, schuin inkomende, schuin afgaande, rabbits, van rechts komende dalende duiven, duiven, die door je buurman werden kapotgeschoten, enz. enz.
Omdat de groepen wel wat groot waren liep de wedstrijd een beetje uit, maar toen de eerste druppels vielen was de strijd gestreden.
De uitslag was snel uitgerekend.
Roy ten Wolde met 29 treffers;Kees Daalman met 26 treffers; Hans van Eck met 23 treffers.
Hekkensluiter was Bob v S met 9 treffers.
Roy mag volgend jaar de wisselbokaal verdedigen en reken maar dat hij zijn best moet gaan doen, want er zijn er genoeg, die hun naam ook een keer op de beker willen hebben.

Peter Lammers

19 mei Forelvisdag van Graaf Floris V in de Berenkuil.

Om 0.8.00 uur kwamen wij (Paul G en Ted D) aan, en zagen dat er al een flinke groep aanwezig was die het eerste kop koffie al achter de kiezen had. Om half negen was de groep min of meer gearriveerd en er zouden nog een aantal deelnemers later komen, en dat klopte.
Al met al waren er 16 vissers die met verschillende soorten hengels en tactieken de forel aan de schubben te proberen te krijgen.
Uitgekiende hengeltjes tot lichtere zeehengels zag ik voorbij komen, Cor W had voor deze gelegenheid zels een complete nieuwe set aangeschaft (voor een prikkie zei hij erbij). ook waren er verschillende vliegvissers, die met hun uitrustng toch een groot voordeel hadden.
En dat was goed te merken aan de vangsten, maar dat komt later. Het weer was uitstekend en wat wisselend qua temperatuur en wind. Vandaar dat er in de ochtend sessie beter werd gevangen dan na de voortreffelijke lunch. Vissen maakt duidelijk hongerig (en dorstig blijkbaar) want ik zag van alles voorbij komen, uitsmuiters, biefstuk, sateh , patat en aardig wat dranken om dit alles weg te spoelen.
daarna was het weer vissen geblazen, Rob Waage stond nog op blank, enkele modificaties aan zijn uitrusting, en al snel stond ook zijn hengel meerdere malen krom.
Maarten G was hier en daar al aan het regelen van vis voor zijn hele familie, aangezien zijn vangsten ietwat tegenvielen, maar dat ging na de middag een stuk beter, mede door de hulp van Willem v/d Aar die de eerste vissen van Maarten even aan de kant zou brengen, resultaat: een plons en vis weg. Willem bedankt,maar de volgende deed hij zelf in het netje en dat ging veel beter. Aan de overkant stond een visser die beter is in het verzekeren dan vissen, maar ook hij ving wat forel. Helemaal aan de andere kant zaten de stille vangers, zoals Piet S met enkele maten, daar werd geconcentreerd gevist EN gevangen.Er waren voor ons 100 forellen uitgezet, en die moesten minimaal teruggevangen worden, dat is dus uitstekend gelukt. Waarschijnlijk waren de vissen door de jachthoorn klanken van Sjoerd Joustra extra alert geworden, wat ze waren goed wakker. Het uiteindelijke resultaat mocht er dan ook zijn. Voor iedereen voldoende vis om mee te kunnen nemen, en er waren er ook enkele bij die ronduit (volgens Willem v/d A) schandalig hebben staan te vangen, maar daar ben je dan ook hengelsportwinkelier voor geweest. Voor mij was deze eerste aktiviteit die ik (na vele jaren) weer als lid van de soos mocht meemaken een geweldig leuke ervaring, en zeker voor herhaling vatbaar.
De uitbater van de 'Berenkuil' weet wel dat wij geweest zijn::: 100 forellen uitgezet EN!!!!! 150  gevangen!!!

En nu op naar het kleiduiven schieten.

Ted D.

Activiteiten in 2007

Zaterdag 11 augustus The Glorious Eleven in de Haarlemmermeerpolder
The Glorious Eleven In Schotland gaat de befaamde jacht op de grouse traditiegetrouw op 12 augustus open. Niet voor niets wordt die datum daar aangeduid als The Glorious Twelve. Ook Graaf Floris heeft zo zijn tradities. Dat is nl. het 2 e weekend (zaterdag) in augustus. De traditionele duivendag met ’s avonds barbecue + partners. Deze oude traditie vindt na jaren op 11 augustus weer plaats. Er wordt nu al gesproken over The Glorious Eleven! De insteek van deze dag is gezelligheid en niet om zoveel mogelijk duiven te schieten. Het resultaat mag er zijn:
meer dan 40 deelnemers; een geweldig tableau (xxx duiven) en een smaakvolle bbq aan de IJweg.
Het vermelden meer dan waard: de jachtvelden werden beschikbaar gesteld door Reinier v E, Piet S, Piet K, Henk v N, Joop P, Maarten G, Willem vd A en Jan B.
Voor de bbq stelde John K 10 kilo wild zwijn beschikbaar en Ferry D 10 liter bier.
In het fotoalbum zijn enkele foto's van deze geslaagde duivendag geplaatst.

Zaterdag 23 juni
Veertien soosleden verschenen op de schietbaan van KSV De Betuwe in Ommeren.
Aanvankelijk waren 22 leden ingeschreven maar acht, waarvan drie met afbericht, moesten om uiteenlopende redenen verstek laten gaan.Om 10 uur zou een jachtparcours worden geschoten om de Graaf Floris V-Wisselbokaal. Na een aanvankelijk wat stroef begin, de instructeurs die ons zouden begeleiden moesten nog geïnstrueerd worden, zijn we in twee ploegen van zeven om 10.45 uur van start gegaan.
De diverse posten werden afgewerkt met enkele duiven, doubletten en duiven op schot.
Hele verre duiven maar ook duiven waar je zeer snel op moest reageren, anders waren die al voorbij.
Ook het haas (5) maakte deel uit van het parcours.
Het weer werkte fantastisch mee en sloeg pas om toen we al weer op het, overdekte, terras aan een versnapering zaten.
Er werd zeer geanimeerd geschoten en iedereen had er veel plezier in.
Peter L en Roy t W schoten de meesten, 32 treffers van de 40 duiven.
De moeilijkste post, 10 duiven waarvan 4 enkele en drie + drie op schot werd door de jury(Sjoerd J en Rob W) als beslissend aangemerkt.
Daar kwam Peter als beste naar voren en hij won dus de eerste prijs en de wisselbokaal.
Roy dus tweede en Chris V werd met 31 duiven derde.
Alle drie met een trofee naar huis en Peter zal de volgende keer de beker moeten verdedigen.
De beste 3 schutters:

 

Peter L                         32
Roy t W                        32
Chris V                         31
 

Na het nuttigen van een uitsmijter en wat drankjes, dit wel voor eigen rekening konden we naar weer naar huis.

Maandag 21 mei : forelvissen in Putten
Een geslaagd evenement met een flinke oogst.

 terug naar de homepage